Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comДоктрината на Биби - вярата му, че може

...
Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comДоктрината на Биби - вярата му, че може
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: С Нетаняху е свършено

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Доктрината на Биби - вярата му, че може да управлява Хамас - компрометира израелската сигурност и в този момент води до кървава война.

Преди десетилетия прекарах три години в писане на " Вариантът Самсон " (1991 г.) - разкриване на неизяснената политика на американските президенти от Дуайт Айзенхауер насам да се разсейват, до момента в който Израел основава атомна бомба. Целта на книгата не беше да се дефинира дали Израел е прав или не след Холокоста. Исках да кажа, че това, което правеше Америка, беше известно в целия Трети свят, както го назоваха тогава, и нашето лицемерие трансформира паниките ни за разпространяването на нуклеарните оръжия в още един образец за американско двуличие. Оттогава насам други хора започнаха доста по-обстойни проучвания, защото някои от най-строго засекретените израелски и американски документи станаха обществено притежание.

Избрах да не вървя в Израел, с цел да върша изследванията си, страхувайки се да не се сблъскам с израелския закон за националната сигурност. Но открих израелци, живеещи в чужбина, които бяха работили по секретния план и бяха подготвени да беседват с мен, откакто показах, че разполагам с информация от досиетата на американското разузнаване. Тези, които работеха по такива строго секретни материали, останаха лоялни към Израел, а някои от тях ми станаха другари за цялостен живот. Те също по този начин останаха в стеснен контакт с някогашните си сътрудници, които останаха в Израел.

Това е роман за ужасяващите събития в Израел през миналата седмица, забелязани от деец от израелския уред за национална сигурност, който е осведомен от вътрешната страна с последните събития. 

Най-важното нещо, което трябваше да схвана, сподели ми израелският вътрешен човек, е, че министър-председателят Бенямин Нетаняху " е приключен. Той е ходещ труп. Той ще остане на поста си единствено до момента в който стрелбата спре... може би още месец или два ". Той е министър-председател от 1996 година до 1999 година и още веднъж, като водач на дясната партия " Ликуд ", от 2009 година до 2021 година, като се завръща за трети път в края на 2022 година " Биби постоянно се е противопоставял на споразуменията от Осло от 1993 година - каза вътрешният човек - които в началото дадоха на Палестинската власт номинален надзор над Западния бряг и линията Газа. Когато се върна на поста си през 2009 година, продължи източникът, Биби избра да поддържа Хамас като опция на Палестинската автономност, " даде им пари и ги откри в Газа ".

Беше подписано съглашение с Катар, който стартира да изпраща стотици милиони долари на управлението на Хамас с израелско утвърждение. Моят информатор ми сподели, че " Биби е бил уверен, че с катарските пари ще има по-голям надзор над Хамас - дано понякога да изстрелват ракети по Южен Израел и да имат достъп до работни места в Израел - в сравнение с с Палестинската власт. Той пое този риск. "

" Това, което се случи тази седмица - сподели вътрешният човек, - беше резултат от доктрината на Биби, че можеш като Франкенщайн да създадеш чудовище и да имаш надзор над него. " Нападението от страна на Хамас е директен резултат от решението, което Биби взе, макар митинга на локалните военни командири, " да разреши на група ортодоксални заселници да честват Сукот на Западния бряг ". Сукот (от иврит шатра) е годишен есенен празник, който отбелязва 40-годишното странстване на евреите в пустинята. Това е едноседмичен фестивал, който се отбелязва посредством изграждане на шатри, в които всички могат да споделят храната, както са я яли техните предшественици и да се свържат със сезона на прибирането на реколтата. 

Искането е отправено в миг на извънредно напрежение поради различен случай на Западния бряг, при който съгласно Асошиейтед прес на 6 октомври еврейски заселници са " вилнели в огнище на напрежение " и са умъртвили 19-годишен арабин. Смъртта на младежа, се споделя още в отчета на АП, " е последният случай от вълната от израелско-палестински боеве, при които до момента са починали близо 200 палестинци през тази година - най-големият годишен брой жертви от към две десетилетия ".

Празникът Сукот, който се организира покрай палестинско село, известно на иврит като Хауер, се нуждае от изключителна отбрана, поради напрежението по отношение на последното принуждение, и локалните израелски военни управляващи, с утвърждението на Нетаняху, подреждат на два от трите армейски батальона, всеки с към 800 бойци, които охраняват границата с Газа, да се съсредоточат върху празника Сукот. 

" Така останаха единствено осемстотин бойци - описа ми вътрешният човек, - които отговаряха за защитата на 51-километровата граница сред линията Газа и южен Израел ". Това означаваше, че израелските жители в южната част на страната бяха оставени без израелско военно наличие за 10 до дванадесет часа. Те бяха оставени да се грижат сами за себе си. Ето за какво Биби е приключен. Може да отнеме няколко месеца, само че с него е свършено. "

Вътрешният човек назовава нападението в южната част на Израел " най-големия боен неуспех в израелската история " и показва, че " единствено бойци са били убити във войната от 73-та година " - изненадващото нахлуване на Йом Кипур, при което Израел за малко е високомерен от египетски и сирийски войски. " Миналата събота двадесет и две селища в южната част на страната бяха под контрола на Хамас в продължение на часове, а те ходеха от къща на къща, избивайки дами и деца ".

Ще има боен отговор, сподели вътрешният източник, като означи, че са призовани 360 000 резервисти. " Провежда се огромен спор за тактиката. Израелските военновъздушни сили и специфичните сили на военноморския флот са подготвени да се включат, само че Биби и военното управление постоянно са предпочитали високотехнологичните служби. Редовната войска се употребява най-вече като защита на Западния бряг.... Реалността е такава, че сухопътните сили не са подготвени за водене на бойни дейности. Не ме разбирайте неправилно - има доверие в духа на бойците, само че не и в способността им да съумеят в " специфичната обстановка ", с която бойците биха се сблъскали при сухопътна офанзива " в руините на тежко бомбардирания град Газа.

В момента резервистите минават през спешно образование и решението какво да се прави може да пристигна до края на тази седмица, сподели вътрешният източник. Междувременно сегашните бомбардировки на цивилен цели - жилищни здания, лечебни заведения и джамии - към този момент не включват алегорична гражданска отбрана. По думите му при предходни офанзиви в Газа израелските Военновъздушни сили постоянно са пускали дребна бомба на покрива на гражданския обект - наричало се е " почукване по покрива " - което теоретично е предупреждавало невоенните лица да избягат от постройката. Това не се случва при сегашните денонощни бомбардировки.

Що се отнася до сухопътната офанзива, вътрешният източник ми сподели, че се обмисля брутална опция, която може да се опише като " ленинградския метод ", имайки поради прочутата германска блокада на днешния Санкт Петербург по време на Втората международна война. Нацистката блокада продължава близо 900 дни, а жертвите на глада са най-малко 800 000, а може би и доста повече. Известно е, че управлението на " Хамас " и огромна част от неговите фрагменти " живеят подземен ", а задачата на Израел е да унищожи колкото се може повече от тези фрагменти, " без да се пробва да извърши обичайната офанзива от къща на къща ".

Вътрешният източник добави, че някои израелци са били " обезпокоени " от първичните изказвания на международните водачи в Германия, Франция и Англия, които в един от случаите посредством собствен асистент обявиха цялостната си поддръжка за неотложен отговор, само че прибавиха, че той би трябвало да се управлява от върховенството на закона. Президентът Байдън укрепи тази теза при непланираната си поява на конференцията на еврейските водачи в Белия дом в сряда, като категорично съобщи, че неотдавна е споделил на Нетаняху: " в действителност е значимо Израел, при целия яд и отчаяние и просто - не знам по какъв начин да го обясня - това, което съществува, да работи по разпоредбите на войната - разпоредбите на войната. А правила на войната има. "

Израелският вътрешен източник ми сподели, че разновидността, който се преглежда сега, е да се продължи изолацията на Газа във връзка с електроснабдяването и доставките на храни и други жизненоважни артикули. " Сега Хамас разполага единствено с дву или тридневни доставки на пречистена вода и това, дружно с неналичието на храна ", ми беше казано, " може да се окаже задоволително, с цел да бъдат унищожени всички членове на Хамас. " В някакъв миг, сподели той, Израел може да успее да контракти освобождението на някои пандизчии - дами и деца - в подмяна на храна и вода.

" Големият спор през днешния ден, сподели той, е дали да унищожим Хамас с апетит или да убием 100 000 души в Газа. Едно от израелските догатки е, че Хамас, който от 2014 година насам е получил цели 1,6 милиарда $ от Катар, желае да бъде възприеман като суверен, който се грижи за народа си. Той продължи: " В момента Хамас е на път да се изправи против Катар: " Сега, когато президентът Байдън споделя, че те са терористична страна, Хамас може да има причина да желае да бъде възприемана като по-малко враждебна и може да има късмет за спокойна и рационална полемика за пандизчиите - и освобождение на някои от израелските заложници, като се стартира с дамите и децата. " Другите пандизчии ще бъдат третирани като военнопленници, сподели той, и освобождението им може да бъде контрактувано, както се е случвало в предишното.

Но, добави вътрешният източник, колкото повече всички виждаме бруталността на Хамас по малкия екран и колкото повече Хамас се възприема като нова Ислямска страна, толкоз по-малко време остава.

Реалността, сподели той, е, че Хамас не е разумен и не е кадърен на никакви договаряния, а Катар няма да се намеси. И в случай че не се намеси някоя интернационална организация или трета страна, може да се стигне до обща сухопътна инвазия с неизброими жертви за всички страни и за всички пандизчии.

Решението за навлизане с цялостна мощ е на Израел и то към момента не е взето.

 

Инфо: seymourhersh.substack.com

Превод: " Гласове "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР